Friday, May 21, 2010

Uloga Jovana Ćirilova u formiranju radio programa


O prelasku Gorice Nešović i Dragana Ilića sa radija B92 na Radio Beograd zna se praktično sve. Kako njihova emisija zvuči u okviru RTS, ne znam, ali evo nekih forumskih utisaka.

B92 je onda na par nedelja uveo svakodnevno smenjivanje voditelja (uglavnom u parovima), uključujući i Srđana Anđelića (poznatog i kao Mjehur Ubica), što je neke ljude koji su ovu stanicu slušali 90ih (uključujući i mene), veoma obradovalo.

Zatim su, od ponedeljka, u B92 uveli novi koncept: više informacija+priloga+gostiju i jedan voditelj, Miloš Maksimović (kome društvo prave povremeno i drugi voditelji).

Kad mi se prvo jutro učinilo da čujem Tomu Nikolića, a onda se ispostavilo da je to i istina, bila sam vrlo skeptična. Ako ne prema koncepciji, onda prema svom učešću u praćenju daljeg razvoja. Ipak, posle nekoliko dana, mogu reći da program zvuči vrlo solidno.

A sad ono najzanimljivije.

Pre dva dana Jovan Ćirilov je u svojoj rubrici u Blicu napisao da je, od dolaska novih voditelja na Radio Beograd i uvođenja nove koncepcije jutarnjeg programa, ukinuta njegova omiljena rubrika 'Dogodilo se na današnji dan', da se voditelji bave suviše estradnim temama i da ne vidi poentu u tom čavrljanju bez poente, te da će prestati da sluša ne samo taj program, već radio uopšte.

Jutros, u radijskom jutarnjem programu B92, moglo se čuti nekoliko džinglova tipa 'Jovan Ćirilov je budan' ili 'Dobro jutro gospodine Ćirilov'.

Utisak: Hm, interesantno, nivo 1.

Posle nekog vremena, najavljuju rubriku Dogodilo se na današnji dan, 'specijalno za gospodina Ćirilova' .

Utisak: Hm, interesantno, nivo 2.

Uskoro voditelj pozdravlja Jovana Ćirilova na telefonskoj vezi. Koji kaže da je polaskan time što su ga toliko pominjalai celog jutra pa je rešio da im se javi, da je saznao da je njegova omiljena rubrika na Radio Beogradu pomerena na raniji termin i da će se on nekako prilagoditi, te da će radijski program RTS slušati u nekim drugim terminima, ali ne tokom Goricinog i Draganovg programa iz već pominjanih razloga, a da B92 uvek ostaje njegov izbor. Voditeljka koja pravi društvo Milošu mu diplomatski kaže da joj je drago što on nastavlja da sluša radio program, bez obzira o kojoj je radio stanici reč.

Utisak: Krajnje interesantno.

Razmišljanje na temu tržišne ekonomije, borbe za svakog slušaoca - posebno one uticajne (opinion makere), ali i vickastosti u svemu tome. Definitivno novi detalj u predvidivom mozaiku medijske slike u Srbiji.





No comments:

Metodologija fact-checking sajtova

Jedan tekst od pre pet godina, i dalje može biti koristan, mada su se stvari svakako izmenile u međuvremenu.  FACT-CHECKING SAJTOVI -...