Tuesday, February 2, 2010

Mediji građanskog društva u Srbiji

Dnevni list Danas objavio je danas tekst o medijima građanskog društva (ili: civilnog sektora, kako se zovu u našem Zakonu o radio-difuziji) u Srbiji.
Vrlo lepo, s obzirom na to koliko se o toj vrsti medija kod nas malo zna.
Ipak, naslov teksta je loš: "Bez profita 26 medija". Kao što i ovaj list zna, medija bez profita u Srbiji je mnogo više. Ovi su, za razliku od ostalih, koncipirani kao neprofitni.

U tekstu se, između ostalog, kaže:

U Srbiji postoji ukupno 26 medija civilnog sektora, odnosno 20 radio stanica i šest televizija koje zadovoljavaju specifične interese pojedinih društvenih grupa, rečeno je Danasu u Republičkoj radiodifuznoj agenciji (RRA). Prema Zakonu o radiodifuziji, osnivači ovakvih radio ili televizijskih stanica mogu biti neprofitne organizacije civilnog društva, kao što su nevladine organizacije i udruženja građana.
Stanice civilnog sektora, kako objašnjavaju u RRA, mogu da se osnivaju samo za lokalno područje, a dozvola im se izdaje nakon učešća na raspisanom javnom konkursu za željenu zonu servisa, ali bez obaveze plaćanja naknade za emitovanje programa.

***
Kad smo već kod medija zajednice, evo i informacije o otvorenom konkursu za njih:

MIAMI (Feb. 1, 2010) The John S. and James L. Knight Foundation is accepting applications from community and place-based foundations seeking to fund news and information projects. The deadline for the Knight Community Information Challenge, a matching grant program, is March 8. Applications can be submitted at www.informationneeds.org.

No comments:

Metodologija fact-checking sajtova

Jedan tekst od pre pet godina, i dalje može biti koristan, mada su se stvari svakako izmenile u međuvremenu.  FACT-CHECKING SAJTOVI -...