Friday, February 27, 2009

Insajder, Sezona proleće 2009.


TV Novosti (koje, da, još uvek postoje) u novom broju objavljuju intervju sa Brankicom Stanković.
Novi serijal Insajdera počinje da se prikazuje sredinom marta, a tema će biti državna mafija. 
Na pitanje "Kako procenjujete trenutnu političku situaciju u Srbiji?" odgovara, pominjući i medije:

Najgorom do sada. Svi su se uvezali i utopili u „nacionalno jedinstvo", a na to su, nažalost, pristali i mediji čiji je posao da rade u interesu javnosti, a ne političara koji su na vlasti. Po mom mišljenju, ovo je najgori period za Srbiju jer su preko noći zaboravljene i oproštene mnoge stvari zbog kojih su mnogi morali krivično da odgovaraju. 

Tuesday, February 24, 2009

Manji prihodi od oglašavanja

Današnji Pregled piše:

Prihodi štampanih medija od oglašavanja mogli bi ove godine da budu manji 20 odsto, što može usloviti i pad tiraža 10 odsto, a posebno će biti pogođene one štamparije koje se finansiraju isključivo prodajom oglasa, pokazalo je istraživanje kompanije „Diloit“. Ekonomska kriza najviše će pogoditi novinske izdavače u razvijenim zemljama, pa se očekuje da određena izdanja uskoro budu prebačena u elektronsku formu i dostupna isključivo putem Interneta. Kriza bi mogla doprineti porastu televizijskog oglašavanja, predviđaju analitičari i dodaju da se očekuje da će prosečni gledalac u 2009. pred televizorom provesti 30 minuta nedeljno više nego lane.

Originalni summary ovog predviđanja može se naći na sajtu Deloitte. 

Monday, February 23, 2009

Kako spasiti evropske novine?

Časopis Time u svom evropskom izdanju objavljuje tekst pod naslovom "Turning the Page: The News on Europe's Newspapers"
Analiza pokazuje da postoje tri osnovna pristupa u pronalaženju pristupa koji će zadržati čitaoce:
- Younger/Sexier. Pokretanje posebnih izdanja koji će privući mlađe čitaoce. To konkretno znači manje sirovih informacija, jer su ih oni već dobili sa neta, a više analiza i zabavnih sadržaja, ukomponovanih sa novim dizajnom i formatom.
U tekstu se navodi primer jednog holandskog lista, a kod nas je nešto vrlo slično pokrenula Politika prošlog oktobra:
„Politika zip” od sutra među studentima: Studenti Univerziteta u Beogradu od sutra će imati priliku da čitaju novi dnevni list – „Politika zip”. Svoj primerak će moći besplatno da uzmu svakog radnog dana na oko 70 lokacija u okviru institucija Univerziteta, pre svega na fakultetima i u studentskim domovima.(...) Ovo izdanje, koje je u petak promovisano u „Politici”, biće štampano u manjem formatu na 24 strane. – „Politika zip” će po formuli „Brže, kraće, mlađe” prenositi tekstove lista „Politika” u skraćenoj formi uz dodatne sadržaje koji će biti prilagođeni čitaocima od 18 do 30 godina...(Politika, 26. oktobar 2008)

- Online or Dead. Obrađen je primer jednog norveškog lista čija je web lokacija VG.no postala najposećenija u zemlji.
Najzanimljivij mi je ovaj deo:
...editors try to identify the day's sexiest story — anything from Israeli air strikes on Gaza to Britney Spears; "we don't care how important it is in typical newspaper terms." He then throws waves of reporters at it, updating the story continuously with material that he'll take from anybody and everybody. 
- A Fresh Angle. U ovom trećem delu analizirani su slučajevi listova Guardian i Liberation. Svež pristup ogleda se u kombinovanju različitih vrsta sadržaja i pristupa obradi tema - online i offline.

Ipak, i kod onih koji su napravili odlične rezultate u kreiranju zanimljivih i obilnih online sadržaja i privukli veliki broj ljudi na svoje sajtove, ostaje ključno pitanje, na koje još uvek ne postoji dovoljno dobar odgovor: Kako od toga zaraditi

Istu temu - budućnost novina, infotainment koncept i uloga interneta - je, uključujući i primere iz Hrvatske, nedavno na svom blogu analizirao Boris Ličina Borja.

Sunday, February 22, 2009

Slučaj Borba


Slučaj Miladina Kovačevića i odnosa države prema njemu svakog dana postaje sve neverovatniji, a sada je - na način koji neodoljivo podseća na devedesete - uključio i intervenciju u medijima, konkretno u listu Borba.

Saturday, February 21, 2009

Alternativni mediji i politika otpora


Knjiga "Alternative Media and the Politics of Resistance" izašla je ovih dana u Sloveniji. Tekstovi u njoj izbor su iz radova prezentiranih u oktobru 2006. godine u Ljubljani na konferenciji na ovu temu.
U knjizi je objavljen i moj tekst: "The Prospects for the Development of Alternative Media in Serbia".

Tekst (u kojem se uglavnom bavim online medijima) sam u procesu pripreme knjige dopunjavala, uglavnom tehničkim detaljima, ponegde i sadržinski, ali nisam mogla da ga suštinski menjam, pa su neminovno neke od teza i podataka postali prevaziđeni u odnosu na vreme koncipiranja, negde u leto 2006.

Više o sadržaju i konceptu knjige, kao i uvodni tekst.

Tuesday, February 17, 2009

Daily Beast


Tina Brown - The Daily Beast from Jim Zunt on Vimeo.

Tina Brown govori o svom mega uspešnom portalu Daily Beast, pokrenutom pre nekoliko meseci, dočekanom sa velikom skepsom (kao, uostalom, i skoro sve drugo)

Wednesday, February 11, 2009

Prva dama i Vogue

Mišel Obama je naslovnoj strani martovskog izdanja američkog Vogue-a.
Analize se kreću od toga da bi njeno pojavljivanje moglo dati doprinos poboljšanju ekonomske situacije časopisa, jer se očekuje da će ovaj broj biti izuzetno kupovan (ekonomska kriza se odrazila na oglašivače u svetskoj i u domaćoj štampi), do širih fenomenološko-društveno-političkih opservacija, kao ova iz Washington Post:
Vogue is the country's premier mainstream fashion magazine. And when it puts a woman of color on the cover, it says something about how its editors view this administration, fashion industry experts say. Even if you take race off the table, there is an awe over how this new administration can bring energy to the conversation around how beauty can intersect with power. And how power can be beauty. And how a black woman from the South Side of Chicago and with curves can become a symbol of beauty.

Pre Mišel Obame, samo se još Hilari Klinton od prvih dama Amerike našla na naslovnoj strani ovog prestižnog modnog časopisa.

Tuesday, February 10, 2009

What Would Google DO?

Uticajan medijski stručnjak Jeff Jarvis, koga možete pratiti na blogu Buzz Machine, objavio je nedavno knjigu "What Would Google Do?" u kojoj (smelo) tvrdi da bi mnoge oblasti industrije i biznisa postizale mnogo bolje rezultate kada bi preuzele način funkcionisanja i koncipiranja posla koji je razvio Google.

Monday, February 9, 2009

O novinarstvu u Srbiji

Ekonomski novinar i predavač na Odseku za medijske studije Filozofskog fakulteta u Novom Sadu - Dimitrije Boarov - u razgovoru za e-Novine govori o svojoj novinarskoj karijeri, ali i o stanju novinarstva u Srbiji:
- Kako vidite novinarstvo u Srbiji danas? Tačnije, s jedne strane, koliko aktuelne okolnosti dozvoljavaju da postoji „nezavisno novinarstvo“ i, s druge strane, koliko su sami novinari osvešćeni, upućeni, hrabri i odgovorni pred svojom profesijom i pred javnošću?
- Novinarstvo u Srbiji je pre svega siromašno, pa je otuda uglavnom zauzdano ili razuzdano. Mislim da je glavna mana naših novinara ne što nisu slobodni, nego što su slabo obrazovani, a to se ne može nadoknaditi hrabrošću, naročito kod kukavica.

To Tweet or Not?


Mr. Kutcher je dilemu razrešio. Kao i gospođa Kutcher
A evo i priče o osnivačima Tweetera koji još nisu našli biznis model za zaradu od svog proizvoda, ali se barem dobro zabavljaju.



Sunday, February 8, 2009

O blogovima na RTS


Nebojša Radović - Eniac - u emisiji RTS "Interfejs" govori o blogovima. Nastaviće i sledeće nedelje.

Wednesday, February 4, 2009

Kupovina NINa


Evo, što se mene tiče, dobre vesti: Tenderska komisija za prodaju nedeljnika NIN rangirala je juče dospele ponude i utvrdila da je prvorangiranu ponudu uputila kompanija „Ringier Srbija“.
Ova švajcarska kompanija kod nas izdaje Blic, Alo, 24 sata, Blic Puls i Blic Ženu, i verujem da su potencijali za modernizaciju i poboljšanje kvaliteta NINa sa ovom kompanijom neuporedivo veći nego da ih je kupila kompanija "Novosti", koja je takođe učestvovala u nadmetanju.

/privatisation, media, Serbia/

Monday, February 2, 2009

PR i mediji


Iz IREX izveštaja o medijima u Srbiji:
Ocenjeno je da oko polovine informacija u medijima dolazi iz PR službi - U političkih ili ekonomskoj sferi.

Mislim da je naslovna strana najnovijeg Vremena jedan takav primer.
Unutra je intervju Milke Forcan o tome kako se provela na balu na inauguraciji Baraka Obame  - Kakva je bila muzika, garderoba, hrana, obezbeđenje i tako to. Nije neinteresantno, ali sumnjam da je novinarska znatiželja povod i razlog tog intervjua. Sličan je objavljen i u Politici, 30. januara.

update:
 O inauguracionim balovima i prisustvu Milke Forcanom na jednom od njih i u stranim PR publikacijama.

Metodologija fact-checking sajtova

Jedan tekst od pre pet godina, i dalje može biti koristan, mada su se stvari svakako izmenile u međuvremenu.  FACT-CHECKING SAJTOVI -...