Monday, February 23, 2009

Kako spasiti evropske novine?

Časopis Time u svom evropskom izdanju objavljuje tekst pod naslovom "Turning the Page: The News on Europe's Newspapers"
Analiza pokazuje da postoje tri osnovna pristupa u pronalaženju pristupa koji će zadržati čitaoce:
- Younger/Sexier. Pokretanje posebnih izdanja koji će privući mlađe čitaoce. To konkretno znači manje sirovih informacija, jer su ih oni već dobili sa neta, a više analiza i zabavnih sadržaja, ukomponovanih sa novim dizajnom i formatom.
U tekstu se navodi primer jednog holandskog lista, a kod nas je nešto vrlo slično pokrenula Politika prošlog oktobra:
„Politika zip” od sutra među studentima: Studenti Univerziteta u Beogradu od sutra će imati priliku da čitaju novi dnevni list – „Politika zip”. Svoj primerak će moći besplatno da uzmu svakog radnog dana na oko 70 lokacija u okviru institucija Univerziteta, pre svega na fakultetima i u studentskim domovima.(...) Ovo izdanje, koje je u petak promovisano u „Politici”, biće štampano u manjem formatu na 24 strane. – „Politika zip” će po formuli „Brže, kraće, mlađe” prenositi tekstove lista „Politika” u skraćenoj formi uz dodatne sadržaje koji će biti prilagođeni čitaocima od 18 do 30 godina...(Politika, 26. oktobar 2008)

- Online or Dead. Obrađen je primer jednog norveškog lista čija je web lokacija VG.no postala najposećenija u zemlji.
Najzanimljivij mi je ovaj deo:
...editors try to identify the day's sexiest story — anything from Israeli air strikes on Gaza to Britney Spears; "we don't care how important it is in typical newspaper terms." He then throws waves of reporters at it, updating the story continuously with material that he'll take from anybody and everybody. 
- A Fresh Angle. U ovom trećem delu analizirani su slučajevi listova Guardian i Liberation. Svež pristup ogleda se u kombinovanju različitih vrsta sadržaja i pristupa obradi tema - online i offline.

Ipak, i kod onih koji su napravili odlične rezultate u kreiranju zanimljivih i obilnih online sadržaja i privukli veliki broj ljudi na svoje sajtove, ostaje ključno pitanje, na koje još uvek ne postoji dovoljno dobar odgovor: Kako od toga zaraditi

Istu temu - budućnost novina, infotainment koncept i uloga interneta - je, uključujući i primere iz Hrvatske, nedavno na svom blogu analizirao Boris Ličina Borja.

No comments:

Metodologija fact-checking sajtova

Jedan tekst od pre pet godina, i dalje može biti koristan, mada su se stvari svakako izmenile u međuvremenu.  FACT-CHECKING SAJTOVI -...