Thursday, August 21, 2008

Mediji i Olimpijada

Boris Ličina Borja, urednik hrvatskog magazina Plan B, piše na svom blogu o Olimpijadi, sportistima, medijima, eventualnoj povezanosti (ne)prisustva u medijima i uspeha na Olimpijadi. Sve to povodom teksta "Junaci obične Hrvatske" Miljenka Jergovića na istu temu.
Iz Hrvatske danas stiže još jedna vest vezana za štampane medije - Pokreće se hrvatsko i regionalno izdanje časopisa Forbes. Možemo očekivati da liste najbogatijih, na kojima su i do sada regionalni tajkuni dobro stajali, u budućnosti budu još potpunije i preciznije.

Tuesday, August 19, 2008

Mediji u Evropi

Mon ami Thierry Perret pripremio je za Radio France Internationale (RFI) seriju od četiri emisije o medijima u Evropi: Portugalu, Švedskoj, Italiji, Turskoj. Frankofoni posetioci bloga neka se otisnu na ovu stranu.
Podsećam ovom prilikom i na zajednički projekat RFI i agencije Beta - Radio Beta RFI, koji postoji od februara 2007. godine.

Friday, August 15, 2008

Ženski sajtovi su hit

Piše Njujork Tajms:
Sites aimed primarily at women, from “mommy blogs” to makeup and fashion sites, grew 35 percent last year — faster than every other category on the Web except politics, according to comScore, an Internet traffic measurement company. (...) Although men are heavy users of the Web, they tend not to visit sites explicitly aimed at them. AOL’s Living channel for women had 16.1 million unique visitors in June, while its Asylum site, a top men’s destination online, had only 3.3 million. ComScore does not even track men’s sites as a category.

A postoji i jedan domaći, u najavi. Neobičan.

Thursday, August 7, 2008

Lekcije iz novinarstva


Pošto na Media Mix priličan broj posetilaca stiže tražeći informaciju "kako postati novinar", osim saveta i anti-saveta Ljube Živkova, Jelice Greganović i Gorana Miletića, predlažem još tri zgodne stvari:
- Pročitati tekst u Vanity Fair o Karli Bruni. Tako bi - IMHO - trebalo da izgleda tekst u lifestyle časopisu. A ne sesti kod lokalne pevaljke ili već nekoga, snimati šta god joj izvoli pasti na pamet, i onda pisati kako je upriličila venčanje iz snova i sve u tom stilu.
- Pisati blog. Sigurno se na taj način ne može direktno postati novinar, ali se može videti da li to pisanje i prenošenje informacija i mišljenja ide ili ne ide.
- Kupiti dobar pravopis. Još bolje, više njih. Dobro ih prostudirati.

Friday, August 1, 2008

CNN: Beograd sa metroom

"Snimak nereda u Beogradu, objavljen na internet portalu TV mreže CNN, sadržao je i snimke sa ranijih demonstracija u Budimpešti. Tako je Beograd dobio budimpeštanski metro, jer se u poslednjim sekundama vidi ulaz u stanicu „Andraš”, a snimak počinje vodenim topovima mađarskih kolega. Sporni snimak CNN povukao je sa internet portala, ali je on emitovan na „Ju tjub” pod naslovom „CNN’s report on Belgrade demonstrations”." - 24 sata.
Priznajem da kad sam juče videla ovu vest u nekom domaćem tabloidu, nisam bila spremna da poverujem. A ni da proveravam. No, danas je vest ponovo u (kredibilnijim) novinama, kao i potvrda na You Tube.
Ovo može biti primer za razne teze, ali ja biram da bude pokazatelj pogrešnosti stava po kome su tradicionalni mediji a priori kredibilni, a novi (posebno neformalni, kao blogovi i slično) ne - Što određeni krugovi vole da tvrde u novinama, ili na skupovima .

A i za metro bi bilo krajnje vreme.

Metodologija fact-checking sajtova

Jedan tekst od pre pet godina, i dalje može biti koristan, mada su se stvari svakako izmenile u međuvremenu.  FACT-CHECKING SAJTOVI -...