Tuesday, December 16, 2008

Nauka, mediji, politika

Ili, kako piše Independent:
"Ignatieff: From prime time to Canadian prime minister?"

Michael Ignatieff prvo se bavio naukom, pa medijima (TV emisije, dokumentarci, kritike i kolumne u novinama), sve vrlo uspešno, a sada je potencijalni kandidat za premijera Kanade.
Upoznala sam ga na jednoj medijskoj konferenciji u Oksfordu i srela na još par mesta, te mogu reći da je harizmatična i posebna ličnost. (Btw, njegov otac je bio ambasador u Jugoslaviji 50ih godina). Što ne isključuju kontroverze. Tako je, na primer, kao direktor Harvardovog Carr centra za ljudska prava tekstom u Njujork Tajmsu podržao rat u Iraku i izazvao odium u liberalnim krugovima. Njegova knjiga "Virtual War" bavila se ratom na Kosovu, bilo je i pohvala i kritika, logično.
Ovaj (opširan) tekst, njegov portret, što se mene tiče bio je vredan svakog sata utrošenog na čitanje i primer vrhunskog pisanog novinarstva. (U tom kontekstu sam pominjala letos i tekst u Vanity Fair o Karli Bruni).
Kada je kampanja MI u pitanju, puna upotreba novih medija već se podrazumeva. Osim bloga, Facebook strane, flickr i You Tube naloga itd, tu je sada i Twitter nalog.

No comments:

Metodologija fact-checking sajtova

Jedan tekst od pre pet godina, i dalje može biti koristan, mada su se stvari svakako izmenile u međuvremenu.  FACT-CHECKING SAJTOVI -...