Tuesday, November 11, 2008

I lokalni i novi mediji


O jučerašnjoj akciji potrage za jatacima Ratka Mladića u Valjevu izvestili su svi domaći mediji (i mnogi strani), ali među prvim je informaciju objavio lokalni valjevski portal U Gradu.

Njihova vest, fotografija i snimak objavljen na You Tube ubrzo su preneti na sajtovima B92 i Blica.

Odličan primer kako jedan lokalni internet medij može da obezbedi brzu i relevantnu informaciju.

***
Urednik Guadiana Alan Rusbridger piše o značaju lokalnih medija u Velikoj Britaniji i potrebi da i oni dobiju materijalnu podršku države, kako bi nastavili da informišu svoje lokalne zajednice o naizgled malim, ali za određenu sredinu ključnim pitanjima. U ovom tekstu, koji po mnogo čemu može biti relevantan i za našu zemlju, ističe se da ne bi trebalo dozvoliti da BBC, i pored svih svojih kvaliteta, bude jedini koji će pružati informacije od lokalnog i regionalnog značaja (što je jedan od aktuelnih pravaca razvoja BBCa).

Situacija je prilično kontroverzna, što zbog istorije, što zbog aktuelne politike:

If you had asked that question a year or two ago most editors and owners would have been united in dismissing it out of hand. They would have argued that the press in Britain has been free of any kind of state subsidy for the best part of 200 years or more. They would have swiftly rejected the kind of regulatory strings that might be attached to a requirement to produce so-called public service content.
But now? Who is to say that Channel 4 (not to mention some aspects of the BBC output) is any more deserving of state funding than those responsible for the sometimes humdrum, but essential, task of keeping people informed about what their local councils, courts, police, health and fire services are up to?

Kakvo god da rešenje bude, ono će, verovatno, pre ili kasnije uticati i na buduće medijske politike i u drugim zemljama.



No comments:

Metodologija fact-checking sajtova

Jedan tekst od pre pet godina, i dalje može biti koristan, mada su se stvari svakako izmenile u međuvremenu.  FACT-CHECKING SAJTOVI -...