Thursday, October 30, 2008

Vreme = 18 godina


Nedeljnik Vreme obeležio je 18 godina postojanja.

Žiri u sastavu: Dr Snježana Milivojević, profesorka na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, Dr Vojin Dimitrijević, direktor Beogradskog centra za ljudska prava, Aleksandar Rakezić Zograf, strip autor "Vremena"izabrao je pet naslovnih strana koje su obeležile burnih 18 godina.

Čitaoci su takođe imali svoj izbor, u koji su ušle i dve naslovne strane u poslednjem redu, a pre toga je redakcija suzila izbor na 200.

Žiri u svom obrazloženju, između ostalog, kaže:

"Vreme" nas danas podseća da je pre osamnaest godina, posle pada Berlinskog zida a pre raspada Jugoslavije, izašao njegov prvi broj. Nažalost, okolnosti nisu baš slavljeničke jer nas podseća i da su tih osamnaest godina ovde obeležili ratovi, autokratski režim, burna smena vlasti, ubistva i atentati. I podseća nas kako je u državi koja se smanjivala, siromašila i provincijalizovala u svemu tome bilo svedok i učesnik. Nasuprot popularnoj ali netačnoj metafori, mediji nisu samo ogledalo društva. Oni su institucija koja među prvima imenuje i definiše stvarnost. Novine nekad nazivaju "prva skica istorije" jer ljudi i događaji koji obeleže svoje doba obično prvo obeleže njihove strane.

Kao kuriozitet, napravljen je i izbor pod ilustrativnim naslovom: "Krojenje kape."

***

Osim par tekstova koje sam objavila u Vremenu, za njega sam vezana jer je moja magistrska teza na Centralnoevropskom Univerzitetu u Varšavi bila: “Buzz and Blues: Lifes, Myths, and Cultural Frames.” U pitanju je uporedna analiza društvenih rubrika nedeljnika Newsweek i Vremena.

No comments:

Metodologija fact-checking sajtova

Jedan tekst od pre pet godina, i dalje može biti koristan, mada su se stvari svakako izmenile u međuvremenu.  FACT-CHECKING SAJTOVI -...