Tuesday, September 9, 2008

Content is King? Internet is king?


Prošle nedelje bila sam na skupu gde je pedavač izneo svoje očekivanje da će se, pre ili kasnije, različite medijske platforme uliti u internet, tj. da će on postati osnova za druge medije. Ja mislim isto. Ali, dok se to ne desi, da vidimo kako put ka tom ishodu teče.
Google je saopštio, da je počeo da digitalizuje novinske arhive i da omogući njihovo pretraživanje preko Google News i, kasnije, na sajtovima novina - Izveštava New York Times. Iako je za većinu ovo dobra vest, postoje i određene skepse:
“The concern is that Google, in making all of the past newspaper content available, can greatly commoditize that content, just like news portals have commoditized current news content,” said Ken Doctor, an analyst with Outsell, a research company. Ostali izveštaji na istu temu.
Kod nas, nakon što je afera sa pokušajem uvođenja problematičnog kontrolisanja interneta uspešno prevaziđena, organizovana je konferencija "Regulation of Freedom of Expression on the Internet". Skup je organizovan na Fakultetu političkih nauka, uz nekoliko partnera, međunarodnih organizacija. Program skupa je ovde . Pitanja regulative su dominirala, ali je bilo izlaganja i o online i građanskom novinarstvu, blogovima i drugom.
update: Zanimljiv blog post objavljuje Aljoša Japundžić o padu interesovanja za blogove u Hrvatskoj, a rastu za Facebook, pod upečatljivim naslovom: "Blog je mrtav, živio facebook!"

No comments:

Metodologija fact-checking sajtova

Jedan tekst od pre pet godina, i dalje može biti koristan, mada su se stvari svakako izmenile u međuvremenu.  FACT-CHECKING SAJTOVI -...