Friday, August 1, 2008

CNN: Beograd sa metroom

"Snimak nereda u Beogradu, objavljen na internet portalu TV mreže CNN, sadržao je i snimke sa ranijih demonstracija u Budimpešti. Tako je Beograd dobio budimpeštanski metro, jer se u poslednjim sekundama vidi ulaz u stanicu „Andraš”, a snimak počinje vodenim topovima mađarskih kolega. Sporni snimak CNN povukao je sa internet portala, ali je on emitovan na „Ju tjub” pod naslovom „CNN’s report on Belgrade demonstrations”." - 24 sata.
Priznajem da kad sam juče videla ovu vest u nekom domaćem tabloidu, nisam bila spremna da poverujem. A ni da proveravam. No, danas je vest ponovo u (kredibilnijim) novinama, kao i potvrda na You Tube.
Ovo može biti primer za razne teze, ali ja biram da bude pokazatelj pogrešnosti stava po kome su tradicionalni mediji a priori kredibilni, a novi (posebno neformalni, kao blogovi i slično) ne - Što određeni krugovi vole da tvrde u novinama, ili na skupovima .

A i za metro bi bilo krajnje vreme.

No comments:

Metodologija fact-checking sajtova

Jedan tekst od pre pet godina, i dalje može biti koristan, mada su se stvari svakako izmenile u međuvremenu.  FACT-CHECKING SAJTOVI -...