Friday, July 25, 2008

BIA, RATEL, Internet

Preneto sa Internodiuma:

"[mod's note: Malo je reći koliko sam šokiran sadržajem dokumenta kojije UO RATEL usvojio 11. jula, a objavio danas na svom Web sajtu. Pod maskom navodnih "tehničkih uslova za Internet mreže" u Srbiji se uvodi do sada nezabeleženi masovni i ničim ograničeni nadzor i arhiviranje svih oblika elektronskih komunikacija za potrebe službe bezbednosti. Čak ni u najgora vremena terora Miloševićevog režima nije se pravila ovakva regulativa. OVAJ DOKUMENT VEĆ JE STUPIO NA SNAGU! Zaista više ne znam da li uopšte ima smisla pozivati RATEL da samostalno stavi van snage ovaj bezumni dokument, jer način na koji je donet i njegov sadržaj ozbiljno urušavaju kredibilitet RATEL kao nezavisnog regulatornog tela i dovode u pitanje samu svrhu postojanja RATEL. Priču o nekim evropskim vrednostima i idealima ne bih ni počinjao, jer bi to bilo neukusno uovom kontekstu... Medijska kampanja sa ciljem hitnog stavljanja van snage ove sramote je nešto najmanje što Internet zajednica i telekomunikacioni operatori u Srbiji moraju da urade. Pokretanje sudskog spora je istopotrebno što pre. Ako je neko voljan da se priključi ili stavi svojeresurse na raspolaganje za jednu takvu akciju, neka mi se javi. Širitedalje... --sloba - Autor: Slobodan Markovic • Datum: četvrtak, 24. jul 2008. [23:43]]"

Dokument o kome je reč je ovde.
Blogovi i društvene mreže su u akciji povodom ovog događaja od juče.
Videćemo koliko će vremena trebati tradicionalnim medijima.

UPDATE:

Mediji, štampani i elektronski, su se uključili nakon dan-dva-tri, kako koji. Početak medijskog praćenja i druge aspekte situacije opisuje i analizira Blogistika.

No comments:

Metodologija fact-checking sajtova

Jedan tekst od pre pet godina, i dalje može biti koristan, mada su se stvari svakako izmenile u međuvremenu.  FACT-CHECKING SAJTOVI -...