Wednesday, March 19, 2008

Neki to vole online



Što se mene tiče, centralna medijska tema, ne samo sada, već u čitavom nizu godina, je sve vezano za ovu zonu sumraka. No kako njen opseg, uzroci i posledice prevazilaze opseg ovog malog bloga i moju energiju da se time bavim, a vezani su ne samo za medije već za suštinu pomerenog funkcionisanja ove ovde države, prepustiću se tzv. lakšim sadržajima.
***
Kad sam u februaru pisala o potencijalno isplativim temama u medijima i na blogovima, osim o tome da mi uspeh trač blogova kod nas ne deluje previše izgledan, zbog već velikog broja trač i tabloidnih štampanih medija, pisala sam da je u tom pogledu situacija slična i u Velikoj Britaniji.

[Pristupiću nepopularnoj metodi citiranja same sebe]: "U SAD tabloidi nisu tako prisutni kao recimo u Velikoj Britaniji, te je uloga ovakvih blogova u tom smislu značajnija."

U intervjuu Guardianu, objavljenom 9. marta, već toliko pominjani Nik Denton, koji je i živeo i radio i u Velikoj Britaniji i u SAD (a novinar koji ga intervjuiše mu je dugogodišnji prijatelj), objašnjava razliku između ove dve zemlje kada su u pitanju štampani i blog tabloidi:

'When it comes to what succeeds on the web it's exactly what British newspapers have been doing well for years.' It is, he says, why Gawker and its brethren would never have succeeded here. Our print media is already bitchy, sharp and stroppy. US print media is very much more restrained, mortgaged to its sense of itself as a noble calling, creating a perfect opportunity for Nick and his bloggers to sneak in and blow electronic raspberries.

***
Iz zone light medijskih vesti, evo još dve.

Jelena Žeželj, učesnica prethodnog Velikog Brata slikala se za muški magazin Maxim.

Novi časopis Sensa, koji uređuje Žana Poliakov, testirala sam preko dva ponuđena recepta: Sok sa đumbirom prevazilazi dobru volju prosečne ljubiteljke zdravog života, dok je pesto od sremuša i lešnika pun pogodak. U proseku, dakle, ok. Test for yourself.

No comments:

Metodologija fact-checking sajtova

Jedan tekst od pre pet godina, i dalje može biti koristan, mada su se stvari svakako izmenile u međuvremenu.  FACT-CHECKING SAJTOVI -...