Tuesday, February 5, 2008

O elektronskoj upravi

Moj tekst o elektronskoj upravi objavljen u Transitions Online (dostupan samo za pretplatnike), preveden je i objavljen na sajtu opštine Inđija, koja je jedan od razmotrneih primera u tekstu.

3 comments:

Sebe Sebi Na Dar said...

Opa!
Super!
Mislim i ideja o ovom blogu
a mislim i na text

Mene uzhasno nervira ta gomila papira, kao npr. dnevnici! ili razne kartoteke, bitni podaci pohranjeni u prashinu i osudjeni na propast. Shkole po Srbiji su dobile program za unoshenje podataka! Konachno! ))

Larisa Rankovic said...

Hvala:)
"Shkole po Srbiji su dobile program za unoshenje podataka!" - Kako to radi? Jel' umesto dnevnika? Ili uz dnevnik?

popkitchen said...

Dnevnik, majko moja. U osnovnoj skoli, moju razrednu je mrzelo da popunjava krajnje rubrike u dnevniku (izostanci, ocene na kraju polugodishta/razreda), knjizice i onu skolsku matichnu knjigu. Pa je to radilo nekoliko "dobrih" uchenika, medju njima i ja. Mada secham se pravljenja gresaka i razredne koja viche "Ubichu te Jelena". :)

Ozbiljno sve sto se tiche unapredjivanja elektronske uprave je korak napred. Ali pored zelje, instaliranja softvera mora da postoji i tehnicka podrska. Evo dva primera: prijavljivala sam se na jedan univerzitet koji iskljuchivo trazi online prijave. Sto znachi da treba uneti sam sve tekstualne podatke, okachiti skenirana dokumenta. Stalno me je izbacivao da se ponovo ulogujem, a sesija je ogranichena na recimo 45 minuta, a to stalno izbacivanje je prosto pojelo to vreme.

Drugi primer. Famozna dozvola boravka za strance koji hoche da zive i rade u Italiji. Posto procedura preko policijskih stanica je nadaleko poznata, vlasti su odluchile da ljudi popune prijave odredjenog dana preko Interneta u odredjeno (ogranicheno) vreme. Pitanje koje se postavlja je kako neko iz Pakistana ili Senegala da nadje internet, ali ajde i kad se to prevazidje, rezultat je sledechi, dobili su dva puta vishe prijava nego sto postoji kvota. I sistem je kreshovao nekoliko puta u toku perioda naznachenog za prijavljivanje.

Metodologija fact-checking sajtova

Jedan tekst od pre pet godina, i dalje može biti koristan, mada su se stvari svakako izmenile u međuvremenu.  FACT-CHECKING SAJTOVI -...