Monday, February 18, 2008

Ko je protestovao u subotu?

U subotu uveče je u Beogradu ispred slovenačke ambasade održan protest protiv za nedelju najavljenog proglašenja nezavisnosti Kosova.
Mediji su se veoma razlikovali po tome kako su opisali učesnike i organizatore skupa. Preciznije, najveći broj štampanih medija vs. B92 su se razlikovali u načinu na koji su o tome izvestili. Da li odnos medija ima veze sa onime što se dešavalo u Beogradu u nedelju uveče?
Glas javnosti je juče objavio tekst po naslovom: "Narod ustaje umesto vojske". U tekstu se navodi: "Grupa patriotskih udruženja organizovala je juče protest ispred Ambasade Slovenije zbog najavljene nezavisnosti i slanja misije EU na Kosmet."
Kurir: "U organizaciji mreže srpskih nevladinih organizacija, okupilo se, prema proceni policije, oko 1.500 ljudi koji se protive slanju misije EU bez saglasnosti Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija."
Politika: "Nekoliko patriotskih udruženja i nevladinih organizacija organizovalo skup ispred ambasade Slovenije u znak podrške jedinstvenoj Srbiji."
Blic: "Više od 2.500 demonstranata, među kojima je bilo predstavnika NVO, sveštenih lica, penzionera i studenata, Zvezdinih navijača i nekoliko Rusa, protestovalo je juče ispred ambasade Slovenije zbog slanja misije EU na Kosovo."
Večernje novosti: "Grupa patriotskih udruženja i nevladinih organizacija organizovala je juče protestni skup ispred Ambasade Slovenije, protiv najavljenog jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova i protivpravnog slanja misije EU u južnu srpsku pokrajinu."
B92: "Nekoliko hiljada pripadnika više ultradesničarskih organizacija i pravoslavnih udruženja okupili su se ispred ambasade Slovenije u Beogradu, u znak protesta zbog slanja misije EU na Kosovo bez saglasnosti Saveta bezbednosti."

No comments:

Metodologija fact-checking sajtova

Jedan tekst od pre pet godina, i dalje može biti koristan, mada su se stvari svakako izmenile u međuvremenu.  FACT-CHECKING SAJTOVI -...