Saturday, February 2, 2008

Gawker i njegov svet, 3. deo

Drugi deo je ovde.

Ovakav odnos Dentona prema svojim blogerima povod je da već pominjani tekst Njujork Magazina od pre par meseci o Gawkeru bude naslovljen "Everybody Sucks" (način na koji ovi blogeri tretiraju ličnosti koje su im teme), sa podnaslovom "Gawker and the rage of the creative underclass" (opisujući njihov društveni status u Njujorku, sa referencom na creative class, temu knjige Ričarda Floride).
je većina blogova Gawker medija grupe zasnovana na tračevima, i često veoma grubim opaskama na račun javnih ličnosti, informacijama i linkovima koji se tiču njihovog privatnog života, ni oni koji pišu o Nik Dentonu, osnivaču ove blog imperije, nisu previše obzirni kada pišu u njemu. Časopis Wired u tekstu od pre četiri godine piše:
"Just spotted Gawker founder Nick Denton at his new American Gigolo-style loft on Spring Street in SoHo. Nick looks a little goofier in person than in his photos (he's got a big head - I mean, literally). He was standing by the window smoking a cigarette, trying to move his laptop in position to swipe bandwidth from a Wi-Fi spot across the street. Didn't look like a media magnate to me."
(Looks like Radio Mileva to me).
Denton je imao zanimljivu karijeru koja je, između ostalog, uključila i diplomu iz ekonomije i politike na Oksfordu, njegov boravak u Bukureštu baš pred revoluciju 1989. godine, ubrzo odlazak u Budimpeštu (Denton je Britanac sa mađarsko-jevrejskim poreklom) odakle je izveštavao za razne medije uključujući i Financial Times. Tokom dve godine u Budimpešti, piše Wired, svakog meseca je vozom išao do Beča da bi jeo suši i kupio Wired. Kada je imao 13 godina, kaže jedan njegov prijatelj, već je čitao Economist.
Rani početak obično pomaže, kao što znamo.

nastaviće se...

No comments:

Metodologija fact-checking sajtova

Jedan tekst od pre pet godina, i dalje može biti koristan, mada su se stvari svakako izmenile u međuvremenu.  FACT-CHECKING SAJTOVI -...