Thursday, February 28, 2008

Dnevni telegraf i sve ostalo

Na You Tube slučajno nađoh film Strangled Media - Serbia, iz februara 1999. godine.
Film je delo Journeyman Pictures iz Londona, "leading independent distributor of topical news features, documentaries and footage. We're like a video encyclopedia of the world." (Sajt je ovde)
Centralna tema je Dnevni telegraf i njegovo preživljavanje u periodu najjače represije Miloševićevog režima, pa je i glavni sagovornik Slavko Ćuruvija.
Sniman u periodu pred bombardovanje, i malo pre ubistva Ćuruvije, ovaj film govori i o odnosima s Crnom Gorom i Kosovom te njihivim mogućim otcepljenjima, o opoziciji u Srbiji, predviđanjima za budućnost, i o svakodnevnom životu. Sagovornici su, osim Ćuruvije, i novinar Telegrafa Dragan Novaković, zatim Zoran Đinđić, Milo Đukanović, vladika Artemije, Srđan Darmanović.
Period o kome film govori, kao i sve što mu je prethodilo, bio je dramatičan. Ono što je došlo kasnije, ništa manje. Materijala za nastavak bilo bi i više nego dovoljno.

dodatak:
Devet godina kasnije, Mediji u kriznim situacijama, skup održan juče u Medija centru, kao i apel medija vlastima za zaštitu



No comments:

Metodologija fact-checking sajtova

Jedan tekst od pre pet godina, i dalje može biti koristan, mada su se stvari svakako izmenile u međuvremenu.  FACT-CHECKING SAJTOVI -...