Saturday, January 19, 2008

Predsednik i mediji

Dok mi sutra biramo predsednika (kakvog zaslužujemo), Francuzi imaju vrlo specifičnu situaciju sa svojim, izabranim u maju 2007.
Za to kratko vreme, uspeo je da se razvede, a onda ubrzo počne vezu sa bivšom manekenkom, sada muzičarkom, Karlom Bruni.
Zbog svega se, naravno, našao u središtu medijske pažnje, ne samo u Francuskoj, već širom sveta. Kako piše BBC News 17. januara, Sarkozi interes medija za njegov privatni život veoma uspešno koristi za svoje političke ciljeve. Svaki put kada bi se desilo nešto negativno po vlast, pojavili bi se vesti iz njegovog privatnog života, gde se baš tada takođe nešto dešavalo. Po rečima jednog analitičara medija, svaka nova stvar u Sarkozijevom životu dešavala se pre završetka one prethodne. A to znači da ne bi bilo vremena za medije da analiziraju i prokomentarišu prethodnu stvar.
Kritikovati Sarkozija nije lako i zbog mnogo krupnijeg razloga: Mnogo od velikih medija u vlasništvu su negovih bliskih prijatelja. To se odnosi na najgledaniji TV kanal TF1, kao i na časopis Paris Match i novine Le Journal du Dimanche. Tako, kada njegova tadašnja supruga Sesilija nije izašla na glasanje u drugom krugu predsedničkih izbora, vest o tome, mada bi potencijalno bila u centru medijske pažnje, nikada nije objavljena.
Jedna novinarka, sagovornica BBCa, navodi da postoji zabrinutost u profesiji zbog njegove kontrole medija. Tako je, recimo, na poslednjoj konferenciji bilo 600 novinara, a postavljeno je vrlo malo pitanja.
***
Da li celu priču možemo na neki način uporediti sa našom sredinom?
Jedna od korelacija bila bi ta da se za dobar deo medija kod nas čak i ne zna ko su im vlasnici. Što takođe znači da ne znamo da li su ti vlasnici možda takođe veoma bliski prijatelji vodećih političara u Srbiji, ili na drugi način povezani sa njima. Te tako ne znamo treba li njihovo izveštavanje posmatrati i iz tog ugla. A to, očigledno, nekome odgovara. Iako se nove novine stalno pojavljuju, a cela situacija traje već godinama, vlasti do sada praktično ništa nisu uradile u tom pogledu.
Izbori su sutra.

No comments:

Metodologija fact-checking sajtova

Jedan tekst od pre pet godina, i dalje može biti koristan, mada su se stvari svakako izmenile u međuvremenu.  FACT-CHECKING SAJTOVI -...